Startsida

Välkommen till Kustens Pool som handlar om allt som har med pooler och tillbehör att göra. Här skriver vi om hur underbart det kan vara att äga en alldeles egen pool. Poolens historia och dess popularitet går långt tillbaka i tiden. Ända till mitten av förra århundradet närmare sagt. Att simma och bada i havet har alltid varit populärt, så länge som människan har funnits har vi velat bada i vatten. Men att bara i havet har varit lite farligt. Kanske inte i våra nordliga breddgrader, men på många andra håll finns det starka undervattens strömmar som kan göra att den som badar kan hamna någon helt annanstans och inte orkar simma tillbaka till den strand som man kom från.

Bada i sjön inte så bekvämt

Att bada i en sjö är också mycket populärt men det är inte alla sjöar, i Sverige, som passar för badande. Stora stenar kan göra det svårt att ta sig i och ur sjön. Ibland är sjöbotten inget vidare att ta sig fram på.
Under 1950-talet blev pooler populära ”over there”
I USA såg vi först Swimmingpoolen som växte i popularitet. Att ha en pool innebar till en början att bygga sig ett tomt rum som man fyllde med vatten. Tanken och arkitekturen kring poolerna var inte alldeles nya. Redan romarna byggde termer som de badade i.

Swimmingpool till hemmet

Men trenden som vi såg i USA handlade om att bygga Swimmingpooler i var mans hus, inte i offentliga byggnader som vi har, i form av simhallar. En Swimmingpool var en lyx som långt ifrån alla kunde unna sig. Den som hade råd med en Swimmingpool visade gärna att de hade råd med en alldeles egen Swimmingpool. Man bytte inte vatten särskilt ofta utan höll vattnet rent genom att hälla i klor i vattnet. Särskilt populärt såg vi att Swimmingpoolen blev på USA:s västkust, i Kalifornien. Trenden nådde så småningom Sverige och andra delar av världen.

Under 80-talet var inomhuspooler populära

Under det ”glada” 1980-talet blev det var mans våta dröm att öga en egen pool inomhus. I populära villaområden som på Lidingö, Bromma, Djursholm och Danderyd byggde många villaägare sin egen pool inomhus. Särskilt inne var det att ha sin fest vid poolen och sedan ta sig ett bad framåt kvällarna, med eller utan kläder. Här kallar vi dem inte för Swimmingpool heller som i USA. Sedan 80-talets svärmeri kring poolerna, har trenden kommit och gått. Idag ser vi många villaägare som vill bygga sin pool utomhus istället för inomhus. Kanske de allt varmare somrarna har bidragit till det. Har man sin pool utomhus har också efterfrågan på pooltak växt. Man har ju inte riktigt lust att bada bland gräs och löv som ofta flyger in och lägger sig som en tjock matta på poolens vatten.

 

Swimmingpool inomhus blev Pool utomhus