Ditt ansvar förse med byggställning

Ska du arbeta på din villa eller har du en fastighet som ska renoveras? Som fastighetsägare är det viktigt att även tänka på säkerheten så snart som en fastighet ska renoveras. Stegar i all ära men den är inte alls säker, om det inte är så att du ska njuta av utsikten. Ska du däremot arbeta på fasaden, eller till och med på taket så är säkra byggställningar ett måste.

Är det någon som minns Göran Perssons villa som han byggde i Sörmland medan han ännu var statsminister? Han visade gärna upp sitt bygge för journalister, vilket de passade på att fotografera och publicera på diverse olika medier. Men han hade inte tänkt på att han saknade de viktiga byggställningarna. De som visste att hantverkare på ett fasad- och takarbete måste ha tillgång till trygga byggställningar så snart som arbetet sker på högre höjder än 2 meter ovan markytan, anmälde den dåvarande statsministern.

Det blev en läxa som han nog inte glömde på ett tag. Och kanske den nyheten skickade viktig information till andra som anlita hantverkare för sin fasadrenovering eller för sin takläggning. Hantverkarna själva borde ju reagera tycker man ju. De om någon borde väl veta hur de ska arbeta för att arbeta på ett säkert sätt. Däremot kan man med viss fog misstänka att om der är hantverkare som anlitas som inte är från Sverige så kanske de inte känner till vilka rättigheter de har vad gäller säkra arbeten på fasad och tak.

Men alla hantverkare som arbetar i Sverige, oavsett ursprung har rätt att kunna få arbeta på säkra möjliga sätt så snart de ska arbeta med fasadrenovering eller takläggning.

Detta bör du använda för att vara säker när du arbetar eller inspekterar tak:

  • säkerhetssele med rep som du fäster på ett säkert ankarfäste på taket
  • Säkra byggställningar om det är så att du ska arbeta på taket
  • Ska du montera bort taksteg, takstege, skorstensstege, snörasskydd och ankarfästen på taket är en byggställning desto viktigare. Då kan du behöva ställningen för att kunna lägga ifrån dig allt material. Det är ingen bra idé att slänga ner sakerna från taket.
  • Helst bör du använda hjälm också. En hjälm är en billig livförsäkring och den bör du ha varje gång som du är uppe på taket, eller vistas högre än 2 meter ovanför markytan.