Så bör du undersöka taket

Har du ett äldre hus? Äldre hus ( som i alla reklam från mäklarbyråer kallas för charmiga hus) har sina utmaningar. Det gäller att verkligen vara vaksam om hur allt material är på ett äldre hus. Är man husägare till ett äldre hus är det särskilt viktigt att vara på alerten och gå igenom huset med regelbundenhet. Det bästa är att alltid ha en buffert som är till för att om något skulle ske akut på huset och som kräver att du åtgärdar det på en gång.

Taket är en sådan sak som du bör ha en särskild uppsikt över; är det tätt? Finns det trasigt material? Behöver du måla om taket, eller göra en takomläggning?

Så kan du kontrollera om det regnar in genom taket

Det bästa och enklaste som du kan göra är att gå upp på vinden och först undersöka taket på vinden. Ser du mörka fläckar? Det allra bästa är att ha med sig en stark ficklampa och lysa med den på undertaket. Titta extra noga närmast väggen, och se om det finns skiftningar i taket. Om du inte hittar något där, är det sedan dags att gå upp på taket och undersöka det.

  • lyft på tegelpannorna och undersök hur takläkten och takpappen ser ut
  • titta särskilt närmast skorsten, närmast hängrännor och taknocken
  • om du ser att vatten tar sig in genom taket är det viktigt att laga läckan så gott det går innan vattnet skadar taket ännu mer

Detta bör du alltid ha hemma – ifall att

Se till att alltid ha tjock plast hemma som hjälper till att hålla taket torrt när du lagar det. Det är också bra om du har takpapp som är självhäftande. Om du håller borta den värsta fukten och vattnet, så kanske inte skadan sprider sig utan du kan se till så att en takläggare inte behöver jobba så mycket med taket och vattenskadan.
Det är mycket viktigt att en professionell takläggare ser över takläckan och åtgärdar det genom att lägga på nytt material och isolera taket ordentligt. Här kan du läsa om en takläggare i Stockholm.