Så miljövänligt slipa golv!

Du vet väl om att lägga ett nytt golv kräver stora mängder energi? Det handlar inte bara om den energin som går åt till att bestämma sig för ett särskilt slags golv, och åka ut till golvhandlaren och välja ut golvet och sedan frakta hem golvet och lägga det? Nej, det handlar om den energi som det krävs för att först fälla trädet, göra om det till stora plankor och frakta dem till trägolv-industrin. Där ska de göras om till små stavar för att sedan läggas som parkettgolv.

Hela vägen från industrin ut till dig

När stavarna är klara ska de sedan förpackas och transporteras ut till de ställen där de säljs till golvläggare i olika delar av världen. Golvläggaren använder sedan sin bil för att köpa trägolv-stavar till den plats där parkettgolvet ska läggas.
Det är en ansenlig mängd energi som krävs för motorn som fäller trädet, det fordon som sedan fraktar trädet till sågen som sågar ner trädet i finare plankor. Sedan krävs det energi till den såg som sågar ner plankorna till parkettstavar, fordon som transporterar stavarna till de olika golvhandlarna, och fordon som transporterar stavarna från golvhandlarna ut till den plats där golväggaren sedan ska lägga dem.

Istället är det bättre återanvända golvet

Det är faktiskt mer miljövänligt att inte riva ut trägolvet, även om du är trött på det och önskar dig ett helt nytt trägolv! Se till att slipa om det i stället för att köpa ett helt nytt trägolv. Det är miljövänligt men också mycket billigare! När du slipar om golvet, innebär det att slipar bort hela ytan på det gamla trägolvet. Du tar fram utseendet såsom det såg ut när golvet var helt nytt. Att sedan lägga på en ny lack, hårdvax eller olja på det nyslipade golvet ger dig ett nästan nytt trägolv, som i sin tur kan hålla i ytterligare 20 år, minst.