Tambur ett gammalt begrepp

Vad är en tambur? Det finns minst 2 betydelser av ordet tambur. Dels kan det betyda ett litet rum innanför ytterdörren. Det innebär att du monterar en extra dörr närmast ytterdörren. Dels kan det betyda ett runt rum som har en kupol.

Varifrån kommer ordet tambur?

Men varifrån kommer ordet? Tittar vi på Wikipedia berättar sajten att ordet tambur kommer från arabiska. Vi tänker inte på att vi har flera arabiska låneord som finns i det svenska ordförrådet är substantiv som till exempel islam, kemiska ämnen, personbeteckningar, tyg och kläder, växter, byggnader och heminredning, mat och dryck, ekonomi och flera vetenskapliga ord. Det är intressant att mer än två tredjedelar av lånorden i den långivande arabiskan har andra eller delvis andra betydelser.

Du kan ersätta tambur med hall

Många äldre personer använder ordet tambur när de menar ett litet rum innanför ytterdörren, det som vi idag kallar för hall. Så en tambur är lika med en hall. De allra flesta bostäder har en hall. Andra har inte det. Då kanske ytterdörren leder rakt in i ett kök eller ett vardagsrum. Men många bostäder har egna tamburer, eller hallar.

En tambur har oftast en tamburdörr som antingen är monterad precis innanför ytterdörren eller som leder in till resten av bostaden. Beroende på hur stor tamburen är, kan man placera en tamburmöbel där. Kanske en liten byrå med lådor för vantar, mössor, nycklar, väskor eller vad man nu vill ha närmast ytterdörren men innanför ytterdörren.

Hyllor eller byrå är praktiskt

Om du bara kan det så är det mycket praktiskt att ha tamburmöbler nära ytterdörren. Det är ofta som man vill lasta av sig väskor, matkassar och stövlar eller skor närmast ytterdörren. Tänk bara på att inte förvara väskor med plånböcker, betalkort och nycklar allra närmast ytterdörren. Det finns tjuvar som bara öppnar ytterdörren och stjäl väskor med allt viktigt som man har i den.